Vores rejser

Nepal

Når man først er kommet igang med at rejse, så er der så mange fantastiske steder at tage hen og i 1999 gik turen til Nepal. Hvis du overvejer at tage til Nepal, så stop bare her. Gør det til virkelighed - det kan kun blive en stor og dejlig oplevelse. Befolkningen er imødekommende og varme. Naturen er ubeskrivelig, den rummer så mange forskellige dyr, planter, insekter og fulge, at man næsten ikke kan overskue det. De har de højeste bjerge, de smukkeste dale og diversiteten fra Himalaya i nord til Terai i syd - ja, den i en klasse for sig selv...

Swayambudnath - Abetemplet

Templet er buddhistisk, men hinduerne besøger det også. Der en abekoloni omkring stedet og de nogle totale frækkerter og kan finde på at rygge i din tasker for at finde mad eller forfølge dig hvis de tror du har "abeguf" med...
Husk at gå højre om og prøv bare bedemøllerne (jeps, også højre om). Inde i hver mølle er et stykke pergament med skriften "humne padme hum" eller noget i den retning. Betyder noget med at tage en hjem til evigt liv.


Swayambudnath - aberne er løs...

Durbar Square

Durbar Square er også et MUST, når man indtager Kathmandu. Stedet er mest af alt hinduistisk, hvilket Nepal også er officielt. På billedet nedenunder ses hippietemplet, som i 60'erne var kendt for sine mange ... hippier ja :-) .... De røg den "brede" på trapperne, mens de talte om kærlighed, fred og tantrisk erotik - måske ! I hvert fald skal du huske at kigge godt på udskæringerne, der er på bjælkerne, der bærer tagene. De er helt utilsløret inspireret af meget intimer scener og du skal have en meget livlig fantasi, hvis du ikke får dig nogle overraskelser her ...

Resten af pladsen er tilsået i templer og helligdomme. De vigtigste er

 • Statuen af den sorte Bhairab
 • Kumari Bahal (den levende gudindes palads)
 • Templet, som Kathmandu er opkaldt efter.

Bemærk i øvrigt at der foran hvert tempel er en figur, et dyr. Dyret passer på den gud, som templet er rejst for at ære.

Durbar Square - hippiernes holdeplads i 60'erne

Pashupatinath tempel - ligbrænding

Pashupatinath er en af Shivas inkarnationer. Den eneste, hvor han er god og kærlig. Pashupatinath vogter over mennesker og dyr.

Floden, der løber forbi Pashupatinath templet, er hellig og flyder på et senere tidspunkt ud i Ganges og mere guddommeligt' kan det jo næsten ikke blive.
Læg mærke til at folk vasker sig, vasker service og tøj direkte nedenfor afbrændingspladserne, hvor resterne af bålet bare bliver fejet ud i.
Når du kommer ned til templet, så pas på ikke at blive kørt over af de mange ambulancer, der kommer kørende med døde hinduer. Det er meget vigtigt for dem, at de bliver brændt indenfor 24 timer efter døden er indtruffet.


Den sidste rejse...

Bodnath

En af de så bestemt mest betydningsfulde stupaer i verdenen. I hvert fald den største. Man siger, at der ligger knogler fra Buddhas skelet inde i midten af den. Husk at undersøge nogle af de små templer tæt på selve stupaen. Det ene indeholder nogle pænt store bedemøller. Læg også mærke til bedeflagene. Alle flagene har en vinget hest på sig, det er for at de kan flyve bønnerne op til Buddha. Bønnerne er altid de samme "humne padme hum..."
Stedet er samtidig et centralt sted for eksiltibetanerne og mange af butikkerne og de munke man ser i området, er inspireret af den tibetanske buddhisme.
Her er det et godt sted at købe masker og de flotte og utroligt detaljerede tangkas-malerier. Du har med stor sandsynlig mulighed for at komme op og se et tangkas malerværksted.
Hvis du ønsker at købe en ghorka-kniv, så det også stedet. Du må ikke giver mere end 50 kr. og faktisk kan den med lidt snilde hentes med hjem i tasken for 20-35 kr.


Bodhnath - den største buddhistiske stupa i verdenen

Bhaktapur

For et par hundrede rupees skulle det kunne lykkes dig at komme fra Thamel i Kathmandu til Bhaktapur 15 km udenfor byen. Stedet blev for nogle år siden nedbrudt af en række jordskælv og er siden med hjælp fra FN blevet genopbygget og det er sket med respekt for de gamle håndværk og med kopier af de oprindelige værktøjer. Udgangspunktet for at se Bhaktapur kunne være byens Durbar Square. Der er mange flotte templer og nogle af dem vil man kunne nikke genkendende til, hvis man allerede har set Kathmandu's Durbar Square. Det mest interessante tempel i Bhaktapur er Nyatapola, som er den bedste repræsentant i Nepal for den specielle tag-på-tag-struktur. Bemærk trinene op til selve templet. Først er der nogle brydere. De er 10 gange stærkere end os almindelige mennesker. Over dem er der to elefanter, som er endnu 10 gange stærkere og sådan fortsætter det helt op til de to gudinder i toppen.

Udover Nyatapola, så husk at se

 • De kæmpe vognhjul ved Bhairabs bahal (tæt på Nyatapola)
 • Potters square
 • Dattatraya templet
 • Påfuglevinduet (peacock window)

  Nyatapola

  Potters square

  Dattatraya templet (tæt på peacock vinduet)

  Flot håndværkskunst og Bhaktapurs stolthed.

  Trekking

  Trekking er så uden sammenligning den største fællesnævner som rejsende til Nepal har. De to største områder er ude omkring Pokhara, hvor man kan komme tæt på Annapurna-massivet og det andet område er omkring Everest. Begge steder er meget velbesøgte i de gode årstider (november og maj) og the-husene har kronede dage. De tilbyder alle mulige fornødenheder. Nogle vil måske påstå, det er blevet lidt for vestligt, men det er i hvert fald et godt sted at møde andre rejsende med mod på livet og naturen.
  Hvis du vil prøve noget nyt og tage andre steder hen, hvor der ikke er så meget "run" på, så tal med en af de mange rejseagenter i Kathmandu (Thamel). Highlander Trekking er et meget godt bud og de arbejder tæt sammen med Jydsk Rejsebureau. Vi har haft erfaring med Ambir Gurung som trekking guide og han er simpelthen så utrolig dygtig og opofrende for sine gæster, at han fortjener alt mulig god vind fremover. Hvis I spørger efter ham, går I ikke galt i "bakken" :-)


  Nepals fremtid

  Bror og søster på vej mod Singla.

  Singla-passet i 4.200 m højde

  Trekking... Derfor!

  Kvinde i landsbyen Mageon.

  Søskende nær landsbyen Jemrung

  Gård tæt på Himalayas sletter

  Søde, charmerende og åhhh - lige til en krammer :-)
  Annapurna South - Hiun Chuli set fra Ulleri

  White Water Rafting

  Nepal har nogle af de vildeste floder i verden og du kommer nemt i nærheden af en "Grade 5 flod". Strømfaldene er lumske, og det er i sandhed med livet som indsats.
  Den mest hidsige flod til kommerciel rafting finder du tæt på grænsen til Tibet. Floden hedder Bhote Kosi og er sipelthen så farlig, at i regntiden og lige efter, er hele floden enten lukket af sikkerhedshensyn eller man bliver nødt til at trække båden fra land på visse af passagerne. Flere drukner hvert år, men langt de fleste slipper heldigvis derfra med de bedste og mest adrenalinpumpede historier. Ja, ja, tænker du nok! Men en dansk pige var nær druknet, sidst vi prøvede kræfter med floden og hun havde raftet adskillige gange før...
  Det er vildt, det er et kick og noget for rigtige drengerøve. Du får derimod ikke set så meget af naturen, da du har mere end rigeligt at gøre med at styre raften. Du har på hele turen maksimalt 30 sekunder ad gangen, hvor der ikke sker noget. Så du er fuldstændigt junket, når du efter en hel dag med kommandoerne flyvene som en maskingeværssalve mod dig, kan trække rafting på land igen.
  Du vil stifte bekendskab med kommandoer som over-right (Alle kaster sig frådende over mod højre), right-back-paddle (højre side padler som sindsyge tilbage, mens venstre side padler fremad). Når du hører skriget "Stop - HOLD ON AND GET DOWN!!!!" - Så ved du, at den er frygtelig gal og du bare kan håbe på at den glubske flod ikke har tænkt sig dig som "appertizer" før frokost...
  Er du til mere naturfokuserede ture, skal du tage til Kali Gandaki (ture udgår fra Pokhara). Den kan også blive vild! Men ikke så meget, at du ikke får tid til at beundre den bedårende natur.
  Hvis du er efter en absolut stille og ganske ufarlig tur, så hedder floden Trisuli. Kan fint kombineres med et besøg i Chitwan parken nede i Terai. Trisuli ligger tæt på Kathmandu, så prisen er også ganske fornuftig.


  Sultne Bhote Kosi viser tænder...

  Chitwan - sydlige og solvarme Nepal

  Nede i lavlandet græsende op mod Indien ligger Chitwan. Et dejligt naturområde, hvor du næsten er garanteret et close-up med et par af de mange næsehorn, der hvert år trumler 20-25 mennesker ned.
  Området ses bedst til fods eller fra toppen af en elefant. Husk en kikkert, hvis du håber på at kunne se nogle af de mange fugle. Der er også tigre i området, men de er snu og kommer sjældent frem. Det samme gælder bjørnene og hvis du støder på een, gør du klogest i at aktivere dit kipketer-løbe-gen hurtigere end lynet.
  Der er masser at komme efter og befolkningen i området er bestemt også een af dem. De bor i lerklinede hytter (mix af ko-høm-hømmere, elefantgræs og ler) eller noget der bedst kan betegnes som avancerede høstakke. Virker lidt primitivt, men de ser ud til at trives med det.


  Familien "Rhino" set sikkert fra toppen af en elefant