LASIK

LASIK laseroperation

Min motivation for at skrive om LASIK og den behandling jeg var igennem 15. og 16. januar 2004 er hverken at kritisere eller lovprise behandlingen. Forud for min operation havde jeg mange overvejelser for og imod. Jeg oplevede at mange optikere og læger tilknyttede optikere talte imod operationen og ikke overraskende talte mange laserkirurger for.

Til fælles havde begge parter penge i klemme på hver deres måde. Optikere har ikke et naturligt ønske om, at folk slipper helt for briller eller kontaktlinser i 10-15 år og omvendt har laserkirurgerne netop ønsket om at tjene knapt 20.000 kr. pr. øje. Altså kan det godt være svært at vide, hvem man skal stole på og det kan være svært at få helt objektiv rådgivning nogen af stederne.

Det er vigtigt at understrege, at jeg skriver som lægmand og har ingen uddannelse elle teoretisk baggrund bag mine fortolkninger og de konklusioner, som jeg har fundet frem til. Men de er hvis ikke andet er skrevet, baseret på materiale fra læger og Internettet samt svar fra forskellige øjenlæger. Udover at tale med øjenlægen og optikere hos Dansk Synskirurgi (som nu Memira), har jeg også haft kontakt til en læge på Århus Sygehus' øjenafdeling J.

Siden jeg blev opereret er der kommet mindst to nye og forbedrede metoder til. De kaldes for FLEx og SMILE og jeg har beskrevet dem længere nede på siden.

Min behandling

Min synsfejl var cirka

ØjeSfæreCylAkse
Højre-2,00 -1,00180
Venstre+1,75-1,75160

Efter at have været til en række forundersøgelser i slutningen af december 2003, var jeg blevet godkendt til laseropertaion 15. og 16. januar 2004.

Laserkirurgen Thor Brevik fra Norge, der var nr. to i Skandinavien til at behandle med laser (én dag efter den første) skulle stå for behandlingen. Thor har opereret langt over 5.000 øjne allerede og er en meget seriøs mand, der ikke vil gennemføre en operation, hvis han ikke tror på, at den vil virke. Meget tillidsvækkende og min vurdering er, at han er uhyre godt inde i sit fagområde. Thor genopererer ca. 3% af sine patienter.

Jeg får først taget det højre øje, hvor jeg var nærsynet med bygningsfejl. Mit højre øje er også det dominerende øje og jeg har ikke samsyn pga. en skelen på venstre. Jeg føler mig relativ tryg og har hverken mærket noget til nedsat konstrastsyn eller natteblindhed. Fem timer efter operationen kan jeg da i hvert fald se til at skrive og se TV, selvom der ikke er fuld power på synet endnu og det er lidt sløret.

Sådan en øjenoperation er en spacy omgang. Først får man en stesolid og så har man en snak med øjenlægen, som jeg overdyngede med min tvivl og kritiske spørgsmål. Dem kunne han svare kompetent og troværdigt på (ja, ok jeg ville også kunne holde masken godt for 34.500 kr :-) Men jeg tror faktisk, han er en alright reel fyr. Han tjekker også lige synet endnu engang og kigger materialet fra forundersøgelserne igennem og havde nogle uddybende spørgsmål, som jeg at dømme på hans ansigtmimik svarer tilfredsstillende på.

Jeg accepterer operationen med den såkaldte LASIK ZyOptix til højre øje (19.500 kr.) og alm. standard LASIK (15.000 kr.) til venstre. ZyOptix kan nemlig ikke klare langsynethed. Man sidder lidt for sig selv og kan høre udstyret blive testet. Det siger bzzz sstzzzz bzzzzZZzzz, når laseren taktfast skyder sine stråler ned mod en stålbakke og når kniven (keratomet), der skal skære flappen i hornhinden testkøres lyder det drdrdrdrdrdrrrrrrrrr. Uha! Man kommer ind i operationslokalet, får en grøn hætte på og de har mundmasker og ligeledes hætter. Udstyret bliver testet igen, tryk bliver afprøvet og proceduren bliver gennemgået. Der er en sygeplejerske/optiker der holder dig i armen, hvilket virker meget beroligende og øjenlægen Thor Brevik fra Norge fortæller hele tiden, hvad der sker på en behagelig blanding af dansk og norsk.
Først bedøves øjet med dråber og så dryppes øjet med sterialiserende og antibiotiske dråber. Første gang svier det, men anden gang og tredje gang virker lokalbedøvelsen allerede og du mærker ikke en dyt. Heller ikke da hornhinden bliver markeret med en tynd tusch. Der bliver sat en sort ring om øjet, der suger hornhinden lidt op og så bliver alt gråt, mens man hører drdrdrdrdrdrrrrrrrrr-lyden fra keratom-kniven. Det hele tager måske 15 sekunder og point of no return er lige passeret. Straks efter bliver man drejet ind under laseren og flappen vippes op og der hvor brændingen skal ske rengøres med en eller andet væske og så kigger man ellers op i et rødt lys. Der er et grønt lys som hjælper til at guide laseren på plads og så en eye tracker i siden, som hjælper laseren, hvis øjet bevæger sig. Vi er klar til den første serie af 8 laser-sekvenser: bzzz sstzzzz bzzzzZZzzz. Det røde lys bliver mere og mere diffust for hver gang og du fornemmer en svag duft af brændt kød(!), men til sidst er det hele bare et stort udflydende rødt pulserende lys og så er det overstået og flappen lægges på plads igen. Øjet rengøres og skylles samt får nogle flere dråber. Straks efter bliver flappen og hornhinden tjekket og ellers skal man hen i et lokale for at hvile sig 2 timer, før man igen skal tjekkes.

Det hele forløb efter planen og jeg blev sendt hjem med et lidt tåget syn og forskellige øjendråber (antibiotiske dråber af mærket Spersadex og kunstige tårer). Synet bliver så bedre for hver time der går og allerede nu her 6-7 timer efter er synet nok 90% af normalen. Jeg var jo bange for at miste nattesyn og kontrastsyn, men indtil videre har der absolut ikke været noget at bemærke i den retning og ser man sig i spejlet er det umuligt at se på øjet, at det er blevet behandlet. Ikke rødt, irriteret eller noget som helst. Den første uge skal jeg dryppe øjet med antibiotiske dråber 6 gange om dagen og hvis jeg har behov for det kan jeg også dryppe med kunstige tårer. Det kan man bliver ved med i 1 uge til 3 måneder, så nu får vi se. Jeg har også fået et par panodiler med hjem, men da det slet ikke gør ondt gemmer jeg dem nok til næste gang, der er tømmermænd i luften...

Om natten sover man de første mindst 2-3 dage med nogle plastikskaller foran øjnene, så man ikke risikerer at berøre eller gnide sine øjne i søvne. Brusebad må man heller ikke tage (i hvert fald ikke på hovedet) de første 1-2 dage og herefter skal man helst kun duppe sine øjne. Men det kommer næsten af sig selv, man er meget forsigtig og påpasselig de første dage.

Jeg bliver checkket igen dagen efter og her viser øjet sig at kunne se halvdelen af den allernederste linie på optikernes skala. Det vil sige 1,5 linie bedre end normalt seende.

Det venstre øje har udover at være langsynet en bygningsfejl og Thor siger, at det er sværere at korrigere, men at han mener, at det nok skal være muligt i mit tilfælde. I hvert fald til samme niveau som mine briller. Sværhedsgraden er som følger (letteste først)

1. Nærsynethed
2. Nærsynethed med bygningsfejl
3. Langsynethed
4. Langsynethed med bygningsfejl

Generelt kan man sige, at man kan korrigere næsten alt det, man også kan korrigere med briller og kontaktlinser, men heller ikke ret meget mere end det (endnu).

Jeg vover det andet øje og om det skyldes, at jeg er langsynet her eller at der her er tale om en standard LASIK-behandling ved jeg ikke, men modsat dagen før er der kun 4 laser-sekvenser, før man er færdig. Resten af behandlingen er helt identisk.

Det går ikke lige så hurtigt med venstre øje og dagen efter operationen har jeg endnu ikke fået det samme syn, som jeg havde med brillerne. Faktisk er jeg blevet en smule nærsynet.

19 dage efter operationen
Jeg kommer til kontrol og mit syn bliver målt til (så vidt jeg husker):
ØjeSfæreCylAkse
Højre+0,50 0,00
Venstre-0,25-1,25

Altså er mit syn nu normalt, men jeg har desværre stadig en bygningsfejl på venstre øje og det er årsagen til, at jeg ikke ser så klart på det øje. Thor beder mig komme igen om 3 måneder. Hvis hornhinden er tyk nok og det forventer han, vil det sandsynligvis ende med en re-operation på venstre øje.

Man siger, at efter 1 måned kan man være rimelig sikker på hvad slutresultatet bliver og efter 3 måneder kan man begynde at vurdere på, om man skal have en re-operation.

3 måneder efter operationen
Den 21. april kom jeg igen til undersøgelse og mine styrker blev mål til
ØjeSfæreCylAkse
Højre+0,75-0,50120
Venstre-0,25-1,2560

På højre øje ser jeg 1,2 på skalaen og det vil sige 0,2 bedre end normalt seende. Altså en svag grad af supersyn. Det venstre øje er uændret og i den forbindelse får jeg også foretaget en ny OrbScan-undersøgelse af venstre øje for at måle tykkelsen af min hornhinde. Hornhinden er tyk nok til at foretage en ny operation.

Re-operationen
Jeg bliver re-opereret i København, den 3. maj 2004. Re-operationen foregår ved at flappen løsnes med et tyndt spidst instrument, der kunne ligne noget man ellers kun ser hos tandlægen. Efter 3 måneder er flappen kun groet sammen i kanten og altså ikke hele vejen ind. Man siger, det er muligt at løsne flappen helt op til et år efter den første operation og det går også helt problemfrit. Dog er der en lidt forøget risiko for, at flappen ikke gror lige så fint sammen anden gang.
Bortset fra at der ikke skal skæres en flap denne gang foregår operationen på samme måde som sidst. Det var vigtigt for mig, at mit højre og dominerende øje var helt "mørklagt", da jeg sidste gang kom til at fokusere med dét et kort øjeblik under operationen. Den røde diode man kigger op i, skal hele tiden være fokuseret lige midt på pupillen. Der var et tv, som sygeplejersken og evt. tilskuere kunne se i. Jeg overværede en andens operation og det pudsige var, at man kun kunne se den røde diode fokuseret. Selve laserstrålen ses slet ikke, den lyser blot øjet lidt op. Hvis man går rigtig tæt på tv'et vil man kunne se, at der er områder at selve øjet, der bliver påvirket, men altså ikke selve strålen. I øvrigt er jeg taknemmelig for de søde sygeplejerske/assistenter under operationen. Under hele operationen holder de en beroligende hånd på ens arm og selvom det måske er en lille ting, er det utroligt betryggende og bør ikke undervurderes. Tak for det!

Efter operationen slapper jeg af i 2-3 timer og bliver undersøgt for om flappen sidder korrekt. Det gør den og allerede samme aften ser jeg 90% og næste morgen tæt på 100%. Det lader til, at re-operationen indtil videre har været en succes og jeg kan se tæt på det samme, som da jeg havde briller. Ikke perfekt, men det var jeg heller ikke blevet lovet på venstre øje.

Kontrol 26. maj
Jeg mødte op til en hurtig kontrol og det ser godt ud. Flappen på venstre øje er groet flot sammen uden problemer. Synet er også lige så godt nu, som da jeg havde briller. Det vil sige, at venstre øje stadig ikke er lige så godt som højre, men at det ligger tæt på 100%-syn. Det at se "almindeligt" betyder ikke, at andre ikke ser bedre. Man er kommet frem til hvad, der er almindeligt udfra en stor gruppe af mennesker, der er blevet undersøgt.

Mit syn er nu (analyseret af en maskine - derfor en hvis usikkerhed)
ØjeSfæreCylAkse
Højre+0,25-0,25150
Venstre+0,25-0,5069

Det betyder jf. Thor Brevik, at så bliver det ikke meget bedre og at operationen hermed er afsluttet tilfredsstillende. Jeg kan også se 1,00 linien på synstavlen med begge øjne hver for sig. Selvom det nok kræver lidt med venstre øje. Derimod kan højre øje endda også se 1,20 linien.

Øjnene bliver ved med at være tørre, men ikke mere end at når det opstår, går det hurtigt over i løbet af et par minutter.

27. november
Jeg har stadig det forventede syn nu her 3/4 år efter den første operation (½ år efter min reoperation på venstre øje). Jeg blev lovet det samme syn som med mine briller. På det højre øje har jeg fået et bedre syn - både end brillerne og end hvad man kalder normalt-seende. På det venstre har jeg fået det syn, der nogenlunde svarer til mine briller. Jeg synes, det er svært at bedømme. Min test er, at jeg med det venstre øje skal kunne sidde i min sofa og læse tekst-tv - det var nemlig lige akkurat det jeg kunne før med brillerne. Der kan være et par enkelte bogstaver, der smutter i dag, men de fleste ting kan jeg læse. Så udfra denne lidt - måske underlige - test kan jeg sige, at jeg er meget tilfreds og jeg har opnået det resultat, jeg blev lovet.

August 2006
Synet har været uforandret siden november 2004. Dog fornemmer jeg, at min samsyn er blevet lidt dårligere. Altså at jeg benytter mit stærke øje mere end det mindre stærke. Jeg er ikke helt sikker, det kan også have noget med at gøre, at jeg ikke benytter briller længere og derfor er mine øjne mere synlige og at min skelen derfor er mere synlig end tidligere.

Marts 2012
Mit syn er fortsat på samme niveau som i august 2006 og jeg nyder stadig at være brillefri.

Andre operationsformer

RKRadial Keratotomi. En operationsmetode designet til at rette myopia (nærsynethed) ved at udflade hornhinden ved hjælpe af runde snit.
PRKPhotoRefractive Keratectomi. Metode, hvor der ikke skæres en flap, men hvor der skrapes et cellelag af hornhindens overflade og så laseropereres der direkte på hornhinden. Det efterlader et åbent sår, risiko for arvæv (haze) og er mere smertefuldt. Haze kan også opstå ved LASIK, men da såret er beskyttet af flappen vil det typisk kun forekomme i snitkanten, men endda her er det sjældent.
LASEKSom PRK, men i stedet for at skrape cellelaget af, opløses det med en speciel væske.
Phakic intraocular linseDer indsættes en permanent linse ved at skære et snit i siden af hornhinden og denne helt specielle kontaktlinse skubbes ind. Disse intraoculare linser er i en rivende udvikling. De bliver tyndere og det nødvendige snit i horhinden bliver også mindre. Relativ ny teknik.
FLExFLEx er en udbygning på LASIK, hvor hele operationen inkl. flappen foretages med en femtosekund laser. Den brænder flappen og en linse (kan populært sammenlignes med en fladfisk) indeni hornhinden i samme arbejdsgang. Til sidst åbnes flappen og linsen fjernes, hvilket giver korrektionen. Flappen flippes tilbage og øjet skal nu hele som ved alm. LASIK.
SMILESom FLEx, men nu skæres/brændes der ikke længere en flap. Udelukkende et lille ca. 3 mm snit, hvor linsen kan trækkes ud igennem. Det giver mindre risiko for komplikationer og minimerer også risikoen for synsforstyrrelser om natten.
AndetDer sker meget på området og der er bl.a. forskningsprojekter ude der snakker om via en magnetisk stråling at omforme hornhinden uden brug af laser eller andet.

Fagudtrykkene / mini-ordborg

LASIK Laser-Assisteret In Situ Keratomileusis
KeratomSuperpræcis mikrokniv der skærer en ca. 0,150 mm tynd flap i hornhinden. Det er vigtigt at keratomet ingen friktion har og er rengjort grundigt før brug, således at der ikke er celle/proteinrester fra tidligere patienter. Det vil kunne medføre bivirkninger. I dag skæres flappen i hornhinden nogle steder med "femto-LASIK, Intralase" - læs længere nede!
Laseren En såkaldt Excimerlaser laver en kold laserstråle i den ultraviolette del af spektret. Denne type lasere kan ændre formen i øjets hornhinde og dermed korrigere for synsfejl.

Laserstrålen opløser væv uden at udvikle varme. Hver laserpuls fjerner en mikroskopisk del af hornhindens overflade, men har ingen effekt på øjets indre. Laseren styres af en computer. På basis af den indtastede brydningsfejl, som øjenlægen har målt, beregner computeren det antal pulser, der skal bruges, og det mønster der skal behandles efter. Excimerlaseren er utrolig nøjagtig. Laseren fjerner ved hver puls et lag på kun 0,25 microns eller sagt på en anden måde 1/200 del hår eller 1/40 af en menneskelig celle. Hver puls dækker et område fra 1-2 millimeter.

De nyeste lasere er samtidig utrolig hurtige. Der behandles med 50-200 pulser i sekundet, hvilket sikrer at behandlingstiden bliver kortest mulig og oftest under ét minut. For at sikre at behandlingen centreres som ønsket bruger de moderne lasere en såkaldt "eyetracker". Herved sikres, at laserpulserne følger øjets små bevægelser.

Ved behandlingen af mit højre øje var 1.580 pulser eksempelvis nødvendigt og det fjernede 0,055 mm af min hornhinde.
Der findes flere forskellige producenter af lasere.
CorneaHornhinde
Wavefront og OrbScanDet at undersøge topografien og ujævnhederne i en hornhinde. Benyttes specielt til ZyOptix-handlinger. Wavefronten finder de totale refraktive fejl i øjet, inkl. nær- og langsynethed, astigmatisme og andre refraktive fejl som ikke kan korrigeres med briller eller kontaktlinser.
Der findes flere forskellige producenter af OrbScannere og i dag har de fleste nok OrbScan II-udstyr.
ZyOptixAvanceret LASIK, hvor der tages højde for det enkelte øjes ujævnheder og individuelle form. Menes at afhjælpe og minimere risikoen for natteblindhed.
Femtosekund LasikFemtosekundLASIK har en række fordele frem for almindelig LASIK, hvor der bruges et mikrokeratom.
- Højere præcision i snittykkelsen
- Mulighed for at behandle større synsfejl
- Behandling af specielle og svagere hornhinder
- Helt automatiseret indgreb – nedsætter risikoen for komplikationer
Haze Opleves som om ser man igennem en tåge eller røg.
AstigmatismeForstyrret/forvrænget billede på retina (nethinden bagerst i øjet) pga. uregelmæssigheder i hornhinden eller linsen.
DioptriDioptrier måler de refraktive fejl. En negativ dioptri fortæller at øjet er myopia (nærsynet) og en positiv fortæller at øjet er hyperopia (langsynet).
Laserkirurgi kaldes også refraktiv kirurgi.
Flere ordforklaringerhttp://www.fda.gov/cdrh/LASIK/glossary.htm

Hvad er LASIK?

LASIK står for Laser-Assisteret In Situ Keratomileusis og er en procedure, der permanent ændrer formen på hornhinden ved brug af en excimer laser.

Ved LASIK-metoden løftes en tynd skive på hornhinden (skæres med en mikrokeratom-kniv eller laser), før man med laseren fjerner et tyndt lag af væv nedenunder i stromaen (midten af hornhinden). Herefter foldes skiven på plads, hvorved såret dækkes. Fordelen ved LASIK frem for PRK er, at man har mindre ubehag efter behandlingen, et brugbart syn indtræder hurtigere og arreaktionen bliver mindre.

LASIK er helt smertefrit. Der kræves kun bedøvelse med dråber og tager under 15 min.

Virkningen indtræder hurtigt, og mange kan se uden korrektion allerede på behandlingsdagen eller dagen efter. Ofte vil du helt kunne undgå sygemelding. Behovet for efterbehandling med dråber og kontrol er betydeligt mindre end for PRK, og da hornhindens overflade ikke beskadiges, vil reaktionen blive mindre og stabiliteten af behandlingen indtræde hurtigere.

Kritikpunkter og bivirkninger

Hornhindens styrke og tykkelse
Påstand
Hornhinden mister noget af sin styrke. Ved tynde hornhinder kan det svare til at øjet ikke beskyttes mere end hvad der svarer til en kontaktlinse. F.eks. mister en hornhinde på 0,550 millimeter 38% af sin styrke ved en korrektion på -4.00D. Og så siger man endda, at det yderste lag, hvor flappen skæres er den stærkeste del af hornhinden.

Svar/kommentar
Man bør efter operationen mindste have en ubehandlet hornhinde på 0,250 mm ellers frarådes en LASIK-operation. De fleste har en hornhinde på omkring eller lidt over 0,500 mm og selve flappen udgør ved operationen ca. 0,150 mm og der er altså derfor ca. 0,100 mm at operere i.
Langtidsvirkninger
Påstand
Det er svært at sige hvordan synet og LASIK-pårvirkningen bliver over f.eks. 10 år. Der kan ske forringelser på lang sigt grundet LASIK-operationen.

Svar/kommentar
Principielt ”Ja” – men flere øjenlæger har ikke set langtidsbivirkninger over de sidste 5 år.
Nattesyn og kontrastfølsomhed
Påstand
I et sted mellem 30%-56% af patienterne oplever problemer med nedsat kontrast-følsomhed. Det påvirker mulighederne for at køre om natten eller at stå på ski vil jeg tro. Øjenlægerne påstår at ZyOptix (også kaldet Wavefront) løser dette problem, men artiklen er kritisk. Procenttallene stammer fra laser operationer over de sidste 10 år og dækker altså over både PRK, LASIK, LASEK og andre operationer. Samtidig er der også meget, der tyder på, at desto større korrektion du skal have foretaget, desto større er risikoen. Nogle undersøgelser indikerer at problemet er til stede ligeligt mellem metoderne. En undersøgelse siger, at PRK i visse tilfælde giver færre problemer end LASIK med netop kontrast-følsomheden (PRK har så andre ulemper i stedet).

Svar/kommentar
Her er der stor uenighed. Tallene er sandsynligvis korrekte nok, men mangler yderligere information om pupilstørrelse og anvendt udstyr/software.
Nogle øjenlæger siger, at der formentlig ingen forskel er på bivirkningsmønstret efter LASIK, LASEK, PRK.
Udviklingen går stærkt og udstyr, der er over 3 år gammelt anses for utidssvarende i dag. I dag behandler man også på en større diameter end tidligere. Tidligere svarede det til, at man fik en for lille linse og når pupillen om natten udvidede sig, ville den komme udenfor det opererede område, hvor der derfor ikke ville være nogen korrektion og på den måde mistede man sit nattesyn.
Kontrastproblemer
Påstand
Kontrast-problemerne opstår fordi øjets symmetri ødelægges ved laserbrændingen og der er en del løse ender, der ikke lader lyset slippe rent igennem og dermed nedsættes evnen til at se, når lysforholdene er dårlige.

Svar/kommentar
Nej, kontrasten kan forringes fordi de optiske forhold efter en operation er anderledes, specielt når pupillen bliver stor (om natten). I tilfælde med store bygningsfejl kan man dog se en forbedring af kontrastsynet efter en operation.
Man kan forsøge at rette op på forholdene ved en re-behandling.
RK mikrokirurgi og phakic intraocular linser
Påstand
Nogle læger abefaler noget, der hedder RK mikrokirurgi, da det har en længere historie med succesfulde operationer/korrektioner eller at man simpelthen får indopereret en speciel langtidsholdbar kontaktlinse (phakic intraocular lens)

Svar/kommentar
Det er flere laserkirurger uenige i. Flere har lavet mange RK operationer tidligere, men PRK / LASIK giver bedre optiske forhold. Phak IOL mener flere er for risikabelt, men det er i en rivende udvikling.
Andre mindre problemer
Påstand
Andre mindre problemer lige efter operationen er smerte, øjnene løber i vand, øjenbetændelse, "sand i øjnene" og at flappen flytter sig eller rynker. Tørre øjne er forventeligt. Man ser også at flappen gror ind under snitkanten samt noget der kaldes "micro recurrent erosions. Micro Recurrent erosions er især en risiko for folk, der tidligere har oplevet sår på hornhinden. Det meste af dette kan imidlertid afhjælpes af øjenlægen og af medicin (øjendråber).

Svar/kommentar
Det er korrekt og kan forekomme.
Andre mere alvorlige problemer
Påstand
Problemer, der typisk har længere varende karakter, er genskær fra lysende objekter (night time glare), halo (ringe om lysende objekter) og "early onset presbyopia in myopic subjects who have been pushed into low hyperopia", hvilket betyder, at man kan risikerer, at blive gammelmands-langsynet før tid.

Svar/kommentar
Det er korrekt og kan forekomme.
Mindstekravene
Påstand
Patienter bør være over 20 år, have stabil synsfejl over mindst en 2 årig periode, ikke have benyttet kontaktlinser i adskillige dage før operationen. Når man benytter kontaktlinser danner øjet pga. fremmedlegmet en såkaldt "warpage" og den skal være væk igen før laserbehandling er mulig.

Svar/kommentar
Det er de fleste enige om.
Re-operation
Påstand
Re-operation er nødvendigt i 2-10% af tilfældene for at nå det ønskede syn/korrektion. Man siger som en tommelfingerregel at i løbet af 12 uger har man opnået "det endelige syn" og ved derefter om en re-operation er nødvendig. Flere siger op til 6 mdr.

Svar/kommentar
Det er de fleste enige om.
PRK er dårligere end LASIK
PRK giver hyppigere lysfænomener og dårligere kontrastsyn end LASIK. LASEK er en modifikation af PRK metoden, der benyttes til folk med tynde hornhinder. Risikoen for lysfærnomener og dårligt kontrastsyn er ikke beskrevet for LASEK.

Svar/kommentar
Nogle øjenlæger mener, at PRK/LASIK/LASEK giver et ligeværdigt langtidsresultat
ZyOptix
Påstand
ZyOptix er bedre end standard LASIK og PRK.

Svar/kommentar
Det er tænkeligt, men en evt. gunstig effekt af Zyoptix og lignende systemer er ikke dokumenteret tilstrækkeligt endnu.
Efter operationen
Påstand
Efter operationen skal man dryppe sine øjne 6 gange om dagen den første uge. Efter 5-7 dage alene med kunstige tårer. Det skal man fortsætte med i 1-2 måneder for at modvirke tørhed og irritation.

Svar/kommentar
Det er de fleste enige om.
Generelt
Det er vigtigt at du har tiltro til dem der skal operere dig.

Det er også vigtigt at du ikke i al fremtid bruger en masse tid på at vurdere om synet efter operationen nu er lige så godt uden briller eller kontaktlinser sammenlignet med synet før operationen (med briller / kontaktlinser). Jeg mener at et ønske om at blive opereret for brydningsfejl skal have en ”god” konkret grund; f.eks. at brug af briller / linser er en daglig kilde til irritation eller nedsat ”livskvalitet” .

Mere viden

SundhedsstyrelsenRefraktionskirurgi.pdf (2,5MB)
ESCRShttp://www.escrs.org
U.S. Food and Drug Adm.http://www.fda.gov/cdrh/lasik/
Memira (tidl. Dansk Synskirurgi)http://www.memira.dk
LASIK-patients dagboghttp://www.glowingtubes.com/p/LASIK_notes.htm
Kritisk sidehttp://www.visionsurgeryrehab.org
Nordisk Synhttp://nordisksyn.dk
Nyhedsgruppealt.lasik-eyes
FLEx og SMILELASIK Surgery News

Fejl og kommentarer?

Er du vidende om, at jeg har skrevet noget fejlagtigt eller har du andre kommentarer er de meget velkomne!

Skriv mailen her....