Vores rejser

Cuba

Tidspunkt: Nov. 2003 og Aug. 2007

Lande/steder

  • Havana
  • Viñales
  • Pinar del Rio
  • Maria La Gorda
  • Isla de Juventud
  • Cienfuegos
  • Svinebugten
  • Trinidad
  • Santiago de Cuba
  • Sierra Maestra
  • Baracoa

Intro

Cuba er et varmt, spændende og på sin måde smukt land at besøge. Det er rigtigt, at Cuba er fattigt og man kan altid diskutere hvorfor. Fidel Castro og de cubanske kommunister giver 100% USA skylden, fordi handelsembargoen er så streng. Efter min opfattelse er det også en medvirkende årsag, men det er nok især det socialistiske / kommunistiske styre siden 1959, der er hovedårsagen. I den kolde krigs dage levede Cuba godt og pga. det tætte samarbejde med Sovjetunionen fik de uforholdsmæssigt meget for deres sukker, rom og cigarer. Nogle af de cubanere vi talte med sagde, at det måske var en rigtig russisk bjørne-tjeneste, da det havde gjort dem mere ineffektive – de behøvede ikke arbejde så meget, når de fik pengene og goderne så nemt. Tiderne har helt sikkert ændret sig i Cuba, men styret er lige så stærkt som nogensinde og selv ikke dollar-indsprøjtningerne fra knapt 2 millioner turister pr. år (heraf næsten ingen amerikanere, fordi USA har forbudt dem at besøge Cuba) har kunnet ændre det billede. De fleste cubanere er bange for at sige for meget om problemerne i Cuba og man taler sagte om de politiske forandringer, som alle kan se, er så nødvendige, men som ingen tør realisere. Vi mødte en tilfældig cubaner på gaden i Havana en sen nattetime og da han så os, smilte han og sagde: "Der bor 3 millioner her i Havana og de 2,5 mio. af dem arbejder for politiet. Bare rolig her sker ikke noget!". Den kommentar kan nemt forstås på to måder, som begge er lige rigtige. Det er et faktum, at der er meget politi på gaden og kriminaliteten er relativ lav. At der ikke sker turisterne noget er rigtig, men for Cuba som helhed sker der heller ikke noget. Landet er låst fast i gamle politiske paroler og gamle ideer, der hører en svunden tid til. Mellem mine to besøg til Cuba er der gået fire år og anden gang spørger vi taxichaufføren på vej ind fra lufthavnen, om tingene har forandret sig meget - han svarer "igual igual" - alt ved det gamle!

De nye ideer får ikke lov at blomstre, fordi diktaturet har undertrykt og tvangs-socialiseret befolkningen siden 1959. Har man drømme om forandringer og en ny politisk dagsorden, skal man ikke sige det for højt - som vi fik at vide af flere cubanere i et privat at øjeblik, så "forsvinder" sådanne nytænkere lige pludseligt. Cuba er en smuk og spændende ø og som turist er her masser at komme efter, men efter et par uger begynder man virkeligt at værdsætte vores frie verden, hvor man har sine menneskerettigheder. Når vi hvert år i juni fejrer grundlovsdag, er der nok relativt mange, der ikke helt gør sig klart, hvor meget der i sandhed er at fejre! Efter at have været en tur i Cuba kommer man sikkert solbrun hjem med dejlige minder om en smuk ø i Karibien, men hvis man har bevæget sig bare lidt udenfor den statsligt tilrettelagte turistrute, ser man pludselig at vores grundlov er gave, som man bør skatte hver dag.

Dykningen
Jeg har købt et undervandshus til mit kamera og det udmærker sig ved at være både tungt, stort og klodset – især når man rejser rundt med en i forvejen stopfyldt rygsæk. Heldigvis er billederne det værd. Cuba er et skønt sted at dykke og især María La Gorda, Svinebugten og Punta Francés på Isla de Juventud er i en klasse for sig. Sigten ved Punta Francés var 40 m og vi så store stimer af store nysgerrige ”bat fish”, moræneål, ørnerokker, nurse hajer, barracudaer, koraler og så meget andet. Dykningen kontrolleres og drives officielt af staten og kan synes lidt dyrt (55 dollars for 2 dyk alt inkl.), men ombord på båden kan man nogle gange lave en aftale med dykkerguiderne…

I Trinidad var jeg også ude at dykke og selvom vandet stadig er klart og smukt her, snakker vi nok ”kun” 20 m sigt. I Trinidad kan man svømme ud fra kysten direkte til koralformationer, -vægge og –huler. Her er ikke lige så mange fisk som på Isla de Juventud, men stadig boblerne værd. Læs mere om dykningen i Cuba længere nede.

Cubanerne
er i øvrigt nemme at komme i snak med og de synes det er spændende, når der kommer en udlænding forbi. De har ikke selv mulighed for at rejse ud og mange kommer sjældent mere end 2-300 kilometer fra deres hjem. Når man taler med en cubaner slutter snakken ikke sjældent med et spørgsmål, om man kan undvære én eller to dollars. Det virker lidt øv, men de er virkelig fattige og jeg synes ikke, man kan klandre dem for forsøget. Gennemsnitslønnen er ca. 80 kr. i måneden (udbetalt i cubanske pesos). Og det kommer man ikke langt for – heller ikke i Cuba. Der er specielle dollarbutikker, men her er det kun de heldige og turisterne, der har råd til at købe ind. Her er udvalget langt bedre, men set i forhold til dansk standard dog stadig meget ringere end en discountbutik. Restauranterne er 99% ejede af staten og det kan man godt mærke.! Vi spiste de fleste gange hjemme hos private familier (casa particulares og paladares), hvor det også er bedst og billigst at bo. En overnatning i private hjem koster et sted mellem 15 og 25 dollars for et dobbelt værelse.

Cigarer, sukker, rom og musik
er fire nøgleord til Cuba. I dag er Cuba’s primære indtægtskilde turisme. Mere end 1,8 millioner turister lægger vejen forbi Cuba hvert år, men egentlig ville Fidel helst helt have undværet turisterne. Han løber en risiko ved at lade cubanerne se, hvor godt alle andre har det og det er ikke svært at sammenligne levestandarder. Vi har vel generelt alt for meget og omvendt har cubanerne generelt alt for lidt af alting. Det er normalt at tage gaver med til Cuba (især for folk, der har besøgt landet tidligere) og jeg ville også gerne tage en gave med, men jeg tænkte længe over, hvad de mon manglede. Det er desværre et ret nemt spørgsmål at besvare – med undtagelse af de fire nøgleord, så mangler de ALT.

Cuba er kendt for sine fantastiske cigarer, udsøgte rom og iørefaldende musik. Det er i øvrigt forbudt at besøge både sukker og rom-fabrikker, men hvis du undrende spørger hvorfor, er der ingen svar. Ingen ved det og cubanere i jordhøjde stoppede for mange år siden med at stille spørgsmål. De resignerer blot lidt, trækker på skuldrene og siger, at sådan er det vel bare.

Heldigvis er du velkommen på cigarfabrikkerne, dog er det ikke tilladt at tage billeder. Mit tip er her at komme sent på eftermiddagen til én af de knapt så besøgte fabrikker (dvs. ikke til Partagás-fabrikken lige bag Capitolio i midten af Havana), når de sidste karavaner af pakketurister er godt på vej hjemad til deres beskyttede resorts oppe i Varadero. Så kan du muligvis være heldig at sweet-talke guiden og få lov. Det lykkedes for mig og hvis I har lyst, skal I være meget velkomne til at se dem og mange andre billeder fra turen. Foto-galleri fra Cuba

De fleste cubanere er meget opmærksomme på de mange love, forbud og regler. Det er bestemt ikke noget de elsker i deres hjerter, men de accepterer dem og finder ofte en fornuftig måde at omgå tingene. Hvis der ikke lige er nogle betjente eller andre embedsmænd, finder man normalt hurtigt en fornuftig løsning. Det er faktisk også en af hemmelighederne i Cuba. Alt hvad der umiddelbart ser umuligt ud – det har en løsning, hvis du har lidt tålmodighed. Så opgiv ikke for hurtigt!

Vi hørte cubansk musik næsten hver eneste dag og aften. Det kulturelle liv i Cuba er livligt og der er glade toner eller en lille fiesta alle steder. Cubanere er meget udadvendte og meget af livet leves ude i gaderne, så man kommer hinanden meget ved. Cuba er kendt for salsa og rumba – så flirtende og udfordrende som de fleste af pigerne danser – ja, det tager pusten fra selv den mest standhaftige ungersvend – skønt!

Transport
Når man rejser rundt i Cuba kan det godt virke lidt irriterende og omstændigt. Busserne fyldes maks maks op og det er så, hvis man er så heldig, at der overhovedet er en bus. Ofte er der slet ingen afgange længere, fordi bussen enten er gået i stykker eller man ikke har råd til brændstof. Andre gange har man fundet en gamle lastbil til formålet og her proppes folk så tæt sammen, at hvis man transporterede dyr på den samme måde her i Europa, ville det straks udløse protester om dyremishandling.

Cuba har et bedre busselskab, som kaldes Viazul, men det er desværre for dyrt for de fleste cubanere. Viazul-billetter skal altid betales med konvertible pesos og derfor er det mest andre turister, som man møder i busserne her. Viazul har heller ikke destinationer til alle steder i Cuba, de fokuserer primært på de store byer, hvilket betyder, at hvis man f.eks. gerne vil til Svinebugten, må du enten leje egen bil, en taxi eller en dyr pakketur. Dog kan man spare både tid og penge ved at tage busserne om natten, f.eks. afgang fra Santiago de Cuba kl. 18:00 og ankomst næste formiddag kl. 9:00 i Havana - pris 52 konvertible pesos. Du sparer altså både overnatningen og rejsetiden ved at sove den væk.

Mange færger er gamle og bryder sammen konstant. Flyene – kan bedst karakteriseres som en oplevelse med skæbnen og så er det jo ikke hver dag, at man kan få lov til at flyve i et stykke ”levende” (i hvert fald rystende og vibrerende) verdenshistorie. Indenrigsflyvninger sker med gamle sovjetiske Antonov propelfly og her har det britiske udenrigsministerium officielt meldt ud, at de fraråder alle at flyve med dem og det nationale flyselskab Cubana. Jeg fløj to gange med Antonov’erne og det var spændende, men selvom flyene tydeligvis var gamle, virkede de nu okay. Sjov ting var, at I alle fly får man jo at vide før afgang, at man skal have sin stoleryg i oprejst position, men det lader sig ganske enkelt ikke gøre i disse gamle fly, fordi sæderne var så løse i ryggen, at de ikke kunne fastholde sig i nogent bestemt position…

Jeg besøgte mange steder i Cuba. Maria La Gorda var den mest vestligt beliggende by og Baracoa var den mest østlige. Men udover Havana og de to andre byer, kan jeg også varmt anbefale steder som Viñales, Trinidad, Cienfuegos og ikke mindst Isla de Juventud.

 
Steder at bo? Casas particulares (kendes på det blå symbol). Nogle huse har røde symboler, men de må kun have overnattende cubanere, der betaler i cubanske pesos, boende.

Havana(centro)
Sr. Ray Andrés y Sr. Rafael
Aquila nop. 309 2do piso, apartamento 2
entre Neptuno y Concordia
La Habana
Tlf. (537) 863-5107
Mail: raycasaparticular@yahoo.es

Pris 25 dollars. Her er varmt vand, pæne værelser og masser af pynt på væggene. Styr på tingene og villig til at have ting opbevaret der, mens man er på opdagelse i resten af landet.

Hvis han ikke har noget, kan han helt sikkert hjælpe med et sted.

Viñales
Maria Jesus Gonzalez Miranda
Orlando Nodarse No. 20
Viñales, Pinar del Rio
Tlf. 93363 (til naboen der hedder Llilla)

10-15 dollars
Varmt vand og det lækreste mad på hele turen i uendelige mængder. Absolut en af de bedste og mest imødekommende familier. Varmt anbefale...

Isla de Juventud
Marle y Negra
Calle 46 no 4708a
Entre Calle 47 y 49
Nueva Gerona, Isla de Juventud
Tlf. (046) 323101

Værelse til 15 dollars, flere senge på værelset, varmt vand, dejligt hus, søde søstre. Meget lækker og billig mad. Hjælpsomme med alt muligt praktisk

Trinidad
Familien bor
General Lino Pérez #207
Trinidad

Meget hjælpsomme, taler engelsk. Man bliver lidt mistænksom over den MEGET venlige dame i huset, men hende og manden er gode nok og hjælper gerne. De tilbyder af og til juice (gratis) og hjælper gerne med at arrangere dykning, bestille taxier, reservere busser og hjælper også gerne med at reservere et nyt casa particular i næste by. Og så er deres hjem rigtig hyggeligt med tagterasse og igen laver de lækkert mad i rigelige mængder til overkommelige priser.

Santiago de Cuba
Sanchez Hechavarria 571 (til 20 konvertible pesos inkl. morgenmad)


Baracoa
Vi kan her i byen VARMT anbefale den søde famile, som hedder
Ramona Rodriguez y Yumi Castillo
Emiliano Corrales #4 (hjørnet ved Mariana Grajales)
Baracoa
Tlf. 42313 eller 43740

Hoteller
findes i alle prisklasser. Et billigt og enkelt centralt beliggende hotel i Havana kunne være
Hotel Lido
Horizontes
Consulado No 210
e. Ánimas y Trocadero

eller
Hotel Lincoln
Av. de Italia
e. Virtudes y Ánimas

Begge hoteller koster ca. 30-40 konvertible pesos for et dobbelt værelse.

Generelt omkring maden, så er den lettere kedelig på de fleste restauranter. Prøv den bare, man skal jo have noget at sammenligne med. Den absolut bedste mad får man i hjemmene eller på de familiedrevede "Paladares".

Muligheder for IKKE forudbestilte overnatninger?
Vi vil typisk ankomme til en eller anden by sidst på eftermiddagen, og skal så finde et hotel. Vil det være svært?

Som I kan se af ovenstående sov jeg mest hos private familier og det kan jeg varmt anbefale. Det er ikke sådan, at man sover på sofaen. De godkendte familier har særskildte rum eller 1. etage mv. hvor man kan være sig selv. Det er generelt overhovedet ikke noget problem, at finde et sted at bo. Enhver taxichauffør kender til et hotel eller et privat hjem. Og hvis der ikke er plads det ene sted, så kender de altid nogen, der har. Det er strengt forbudt i Cuba at have flere personer boende end to par med deres evt. børn. Bøderne er svimlende og kan ruinere en familie.
 
Highlights De bedste steder jeg har besøgt eller fået anbefalet er: B
Sted Begrundelse
María La Gorda Dykning og snorkling er det 2. bedste i Cuba
Viñales Dalen er naturskøn, spændende cigarbladsproduktion, indianske huler, stort vægmaleri inspir. af mexicanske Diego Rivera og endelig aquaticos-folket, der tror på "vand".
Havana Masser af grunde, bl.a. alle museerne især Revolutionsmuseet, cigarfabrikkerne, Lenin-parken, den gamle fredede koloniale bydel, musikken på een af de mange barer, Capitolio, Hemingways hus, Plaza de la Revolucion, Havana Club museet mm.
Isla de Juventud Sublim dykning/snorkling ved Punta Francés - bedste i Cuba. Presidio Modelo-fænglset. Indianske hulemalerier. Krokodille- og skildpaddefarme samt naturen generelt. Afslappet atmosfære.
Svinebugten Historien og dykningen (3. bedste i Cuba). Arrangerer transport dertil fra Cienfuegos.
Santa Clara Ché-monumentet! Se det og kør videre!
Cienfuegos Dykningen herfra og ned til Trinidad er godt!
Trinidad Flot fredet kolonistilsby, museer, musikken, dykningen, Valle de los igenios med damplokomotiv, Topes de Collantes-naturpark mm.
Santiago de Cuba Musik og dans, helt sorte cubanere, historien med bl.a. Moncada-barakkerne, museer og El Morro-fæstningen, dyk ved Baconao. Varmt og dejlig atmosfære. Byen El Cobre 20 km nordvest for Santiago har Hemingways nobelpris-medalje og en interessant kirke for Virgen de la Caridad, som for santaria-troende er den vigtige smukke gule gudinde Ochún.
Sierra Maestra Kør fra Santiago de Cuba mod vest ca. 120 km til campismo La Mula og bestig Cubas højeste punkt Pico Turquino (1972 m). Snorkl også på vraget af Cristobal Colón tæt på La Mula.
Guantánamo Militærbasen. Du kan se den på afstand fra en bakketop.
Baracoa Cubas første og dermed ældste by. Dejligt naturskønt område og turen dertil fra Guantánamo er en flot oplevelse, inkl. gode veje. Tag mindst en dag ud til Alejandro Humboldt nationalparken og en af de beste strande på vejen derud (nord for Baracoa) hedder Playa Maguana.

110 volt...

Hvordan ser deres 110 V-el-stik ud?
Svar
Tynde og aflange, som i resten af Nordamerika. Man behøver en adapter for at kunne bruge vores runde stik. Aircondition er typisk 220 V og her er der også større chancer for at kunne plugge i, men jeg vil altid anbefale en adapter.
Hvor er vejret bedst?
Hvis vejret er mindre godt på øen, hvor vil det så typisk være bedst (N,S,Ø ell. V)?
Svar
Tja, generelt er vejret jo bare godt på Cuba og især i dec. til april, hvor de faktisk har noget af det bedste vejr. Jeg har nogle klima-tabeller og udfra dem, så regner det mindst i januar/februar. Det ser ud til, at midten af Cuba og det nordlige får mest regn, men vi taler om små forskelle, så det tror jeg faktisk ikke man kan sige noget fornuftigt om.
Hvad med penge?
Svar
Der er to møntenheder på Cuba
Cubanske pesos (for Cubanere) = CUP
Konvertible pesos (for udlændinge) = CUC

De konvertible pesos kan veksles over i udenlandsk valuta og hvis ikke andre steder, så i lufthavnen lige før man rejser hjem. Det koster 25 CUC i lufthavnsskat at komme ud af Cuba og i lufthavnen er der et veksle-kontor lige ved siden af det sted, hvor man skal betale lufthavnsskatten.
Man kan sagtens veksle til cubanske pesos og bruge dem på lokale markeder, madboder og til festivaller, men lad være med at veksle for mange :-) Jeg vil sige, at man nok bruger for 5-10 CUC i cubanske pesos CUP pr. 2 uger.

Brug af VISA- og Mastercard er også udbredt i de større byer. Regn ikke 100% med at kunne hæve i automaterne, men adskillige banker og vekselkontorer CADECA tager imod kort. Rejsechecks behøves ikke, men efter hvad jeg hører virker de - også men bedst er nok Thomas Cook rejsechecks.

Hvis man bringer kontanter med til Cuba, skal det for alt i verden ikke være dollars. Af politiske årsager (!) pålægges amerikanske dollars en ekstra skat på 10%. Når man hæver i automaterne udregnes beløbet også i dollars, hvor man kan se, at man betaler en veksleskat, men det er ens for alle valutaer og altså slipper man for de ekstra 10%. Den bedste kontante valuta man kan medbringe er euros og tag bare godt med! Cuba er ikke vildt billigt, men dog billigere end Danmark.

I august 2007 var 1 CUC = 6,17 danske kr.
Leje af bil og kort over Cuba
Hvad koster det at leje bil og har autoudlejer et kort. Hvad er kvaliteten af kortet? Skal man evt. købe et kort i DK før rejsen?
Svar
Leje af bil er ikke noget problem og de er i fin stand. Det koster ca. 65 CUC inkl. forsikring om dagen og prisen pr. liter benzin er omkring 6 kr. Der hører typisk et kort med i forbindelse med billejen, men forvent ikke, at det er specielt godt.

Cuba har normalt ikke specielt gode kort og hvis man kan skaffe et hjemmefra er det sikrest. Det vil i det hele taget også være svært at finde et kort derovre. Jeg har hørt at de bedste kort laves i Mexico. Vejene på Cuba er også ufattelig dårligt skiltet og blot det at komme ud af Havana giver mange udlændinge udfordringer. Der er næsten ingen skilte.

Har man lejet en bil, vil man også opleve at cubanerne vasker og pudser den, mens man er væk. Så håber de jo, at du giver dem et par dollars for ulejligheden. Tja! Hvis du vil undgå det, bør du nok skrive et skilt på spansk, hvor du frabeder dig sådanne tjenester og placere det i forruden. Der kunne f.eks. stå "¡No servicio, por favor!"
Er Isla de la Juventud et "must"?
i givet fald, hvor besværligt er det at kommer derover?

Svar
Jeg synes, det var helt suverænt at tage derover og vi boede hos den sødeste familie, som jeg varmt kan anbefale. Vi havde halvdelen af huset for os selv og de to søstre laver fantastisk mad og er meget imødekommende. Øen er dejligt afslappet og den byder på noget af det bedste dykning og snorkling i Cuba - måske noget af det bedste i Karibien. Sigten i vandet er fænomenal (40+ m). Husk at det bedste sted at snorkle og dykke er på sydøen - ved noget der hedder Punta Francés. Udover det kan I bestige bakkerne (La Loma) i udkanten af hovedbyen Gerona Nueva og få en flot udsigt herfra. De har et interessant fængsel Presidio Modelo, hvor Fidel og hans bror Raul sad fængslet under Batista's styre i 1953. Endelig er der nogle huler, man kan besøge nede på sydøen inkl. en krokodillefarm og et center for skildpaddeopdræt.

Den nemmeste måde at komme dertil er med flyet fra Havana (koster 35 CUC pr. vej og tager ca. 30 min.). Da vi var der, var der kun een ud af tre færger (sejler fra Surgidero de Batabanó) som fungerede og det kan sagtens hænde, at det også er forholdene stadig. Driften er generelt ustabil. Fra jeres hotel i Havana kan man booke både til færgen og flyet. Husk at booke returbilletten ved samme lejlighed, da det godt kan være svært at få en plads tilbage igen. Vi var nødt til at blive 2 dage ekstra, men øen er dejlig og vi hyggede os med det.
Snorkling, dykning og anden vandsport
Mon du har nogle tips om gode steder til dykning og især snorkling?
Svar
Man kan tage introdyk for 45 dollars og det vil jeg varmt anbefale. Det er superfedt! Dog kan dykkerudstyret godt være gammelt og misligholdt, så tjek det lige en ekstra gang før du plumper i!

Snorkling er bedste ved Isla de Juventud (Punta Francés på sydøen), men der er flere gode steder inkl. María la Gorda (helt i vest), Villa El Abra ved Playa Jibacoa udenfor Havana. Caleta Buena ved Svinebugten. Playa Ancón 5-10 km syd for Trinidad. Nede ved Santiago de Cuba er der også et sted kaldet Baconao, som skulle være godt. Det ligger vest for byen. Jeg selv snorklede langt ude øst for Santiago de Cuba. Helt ude ved noget der hedder La Mula (150-200 km væk), hvor man kan snorkle på vraget af det gamle spanske krigsskib "Cristobal Colón" - sank i krigen mellem USA og Spanien lige i slutningen af 1800-tallet. Endeligt dykkede jeg også lidt udenfor Trinidad, hvilket var udmærket med mange koralhuller og swim-throughs. I det hele taget er der god dykning på strækningen Cienfuegos til Trinidad - begge byer inklusiv.
Snorkling oppe ved Varadero skulle være noget møj.

Er der steder, hvor man kan leje sejlbåd/kano/kajak?
Svar
Ja, ved de større hoteller, der ligger ved kysten. Sejlbådsture og trolling arrangeres bl.a. fra Trinidad.

Spisesteder og restauranter
Har du nogle tips om spisesteder?
Svar
Her skal man generelt spise privat. De statsejede restauranter er ikke nogen oplevelse. Nogle gange får du en burger uden brød og bøffen er 105% soya. Bvadr...

Cigarerne
Har du et par gode råd om køb af cigarer?
Svar
Ja, det er jo det evige spørgsmål. Jeg købte 25 cigarer for 25 CUC. Det var igennem nogle venner, der havde været på Cuba igennem mange år og den pris kan måske godt være svær selv at forhandle sig frem til. De største mærker er Cohiba, Montecristo og Romeo y Julieta. I dag skal der for at de er ægte være et hologram, et specielt klistermærke, hvor der der står Habanos og et segl med "Republica de Cuba" samt en kvittering fra salgsstedet. Man må tager 23 cigarer med ud uden disse ting, men herefter risikerer man de konfiskerer cigarerne i lufthavnen på vej hjem.

Illegale cigarer - her er nogle fif:
1. Hvis du ruller dem mellem hænderne må der ikke smuldre tobak ud
2. De skal være bløde, men også faste på samme tid
3. Hvis du blæser ind og ud i spidsen af cigaren skal du kunne se dæksbladet (carpa'et) trække sig ind og ud hele vejen ned gennem cigaren.
4. Købt i en kasse, her skal alle cigarer have samme nuance og kassen skal ose af kvalitet med høj høj finish. Skriften og logo skal stå skarpt. Kassen skal have et tryk i bunden, hvor der står hecho totalmente a mano (lavet 100% i hånden)
5. Inden i kasserne ligger der en lille seddel, hvor der står anvisninger på den bedste måde at opbevare dem på.
6. Cigarerne skal være lige lange og lige tykke. De skal være 100% lige og ikke krumme overhovedet. De passer på millimeter. Imponerende.
7. Cohiba Espléndido hører til nogle af de dyreste cigarer - det var dem som Fidel selv røg, da han røg.

Hvis man vil besøge en cigarfabrik må man ikke tage billeder. Prøv dog at komme kl. 15:00 eller deromkring til fabrikken Real Fábrica de Tabacos La Corona tæt på revolutionsmuseet. Så kan man måske overtale guiden til at tage billeder. Men gør det forsigtigt, han/hun kan komme grueligt i klemme. Hav også rigeligt med 1 CUC sedler med i lommen både til guiden som tak og til alle de arbejdere, der gerne sælger cigarer direkte fra rullebordet. Hav store lommer ;-) Man skal nemlig aflevere sin taske og der skulle jo gerne være plads til både at skjule kameraet og de indkøbte cigarer :-) :-)

Ellers kan man være sikker på at møde mange, der forsøger at sælge illegale cigarer tæt på cigarfabrikkerne og mange private familier kan også være behjælpelige.

Hvis I vil se en cigarbladslandmand/farm, så skal I tage på en tur til Viñales ude vest på i Pinar del Rio regionen. I forvejen et fantastisk skønt naturområde.
Internet og e-mails
Internet er dyrt på Cuba og nærmest ingen cubanere har Internet hjemme og kun få har en e-mail-adresse. Du kan finde Internet-adgang på de større hoteller eller i nogle af det nationale telefonselskab ETECSA's kontorer. Prisen for Internet er ca. 6 CUC pr. time og hverken forbindelsen eller computerne er særligt gode.
Cubanere på gaden og tiggeri
En generel misforståelse uden for Cuba er, at cubanere ikke må tale med udlændinge. Det må de gerne, men de må ikke sælge noget til dem. Hverken sig selv (især for pigernes vedkommende) eller forskellige varer så som rom, cigarer eller hvad som helst. Man vil opleve, at når man kommer gående og bliver snakket til at en cubaner, at denne bliver viftet over til siden af en af de mange betjente, som ses i gadebilledet. Det sker fordi betjenten vil checkke om cubaneren har en forhistorie, hvor han er taget i at sælge noget og i de situationer klapper fælden.

Hvis du er faldet i snak med en cubaner og samtalen slutter med om du har 1-2 dollar som en hjælp til et eller andet, så er det vel tiggeri og det vil man opleve. Skal man så give noget? Tja, det er svært. Alle har jo et arbejde i en eller anden form, men desværre er månedslønnen for samtlige cubanere meget lav. Vi taler om 8-20 dollars om måneden, hvor lægerne er dem, der får 20 dollars! Selv i Cuba kan man faktisk ikke få det til at strække, hvis man skal forsørge sin familie og mange er heldige at have slægtninge i f.eks. Miami, der sender penge, men det er jo langt fra alle og hvad kan de gøre for at tjene ektra penge? Ikke rigtig noget - det driftige private initiativ er ikke rigtig noget man hylder i Cuba og i det lys bliver spørgsmålet om de 1-2 dollars måske mere forståeligt. Generelt tigger børnene ikke, men elsker at få taget billeder, så nogle gange gør man det næsten mere for deres skyld end for sin egen.
Told og hjemrejse
Du skal betale en lufthavnsskat på 25 CUC, når du forlader Cuba. Du må tage 23 cigarer med ud af Cuba uden at skulle dokumentere noget, men herefter kræves original kvittering og alt det andet, der indikerer at du redeligt og ærligt har købt cigarerne. Det er et krav, at du har cigarerne med i håndbagagen. Hvis du har gemt dem i din alm. kuffert/rygsæk kan de konfiskere cigarerne uden videre. Jeg havde mine cigarer i rygsækken og de kom helt hjem uden problemer (dog tænk over at -40 grader i 8 timer ikke er det bedste, du kan gøre for dine "habanos"). Kontrollen jeg oplevede var ikke speciel grundig - gik stort set bare lige igennem.

Der er generelt rapporteret om mange tyverier fra den indcheckkede bagage og uden at vide om der en sammenhæng, har mange af de uheldige rejst med Martinair.
Guidebog
Hvis du ikke allerede har købt en guidebog, vil jeg anbefale Lonely Planet Cuba til turen. Der er netop udkommet en helt ny udgave i januar måned 2004 og det er en af de bedst skrevede LP'er, jeg kan mindes at have læst.
Visum
Cuba kræver at alle besøgende har et visum før de stiger på flyet i afrejse-landet. Typisk tager flyselskabet eller rejsebureauet sig af at lave visummet, men ellers kan man ansøge om visummet via den nærmeste cubanske ambassade. Visummet er et fysisk stykke papir og kan derfor ikke faxes eller modtages over Internettet. Hvis man er kommet til Cuba uden et visum kan det udstedes til dobbelt pris i lufthavnen, men det er dog meget sandsynligt, at man slet ikke får lov til at gå ombord i flyet til Cuba overhovedet.
Flere spørgsmål?
Selvom jeg har besvaret mange spørgsmål ovenfor, kan du jo sagtens brænde inde med eet og måske kan jeg hjælpe med et svar! Send mig en mail her....