Øl og brygning

Øl og Brygning

Håndbrygning, hjemmebrygning, mikrobrygning eller hvad man nu vælger at kalde det, er slet ikke så svært. Faktisk bestemmer man selv sværhedsgraden ved at vælge de rigtige opskrifter. Det kan for mange være en fordel at starte med maltekstrakter og så stille og roligt øge udfordringerne.

Rigtig brygning er såkaldt all-grain brygning, hvor man har rigtigt spiret maltet korn tilsat vand, humleblomster og den specielle ølgær, der netop passer til ens øltype.

Personligt har jeg en forkærlighed for de belgiske øltyper som dubbel, triple, lambic/geuze og witbier. Belgisk øl udmærker sig blandt andet ved at have en meget kompleks smag. I forbindelse med gæringen dannes en række aromaer, der blandt andet kan beskrives som banan, hindbær, pære, abrikos, blomme, kirsebær, appelsin, solbær, sveske med mange flere. Ofte er disse aromaer dannet udenlukkende i forbindelse med gæringen og kaldes "estere".

Opskrifter

Tilbage i 2003 begyndte vi (10 venner) at brygge øl hjemme i hinandens køkkener. I starten var resultaterne gode, men da vi skiftede over til kun at brygge på maltet korn, fik vi pludseligt problemer med syrligt nærmest udrikkeligt øl. Det lykkedes at kommer over problemerne og siden har vi dokumenteret vores opskrifter på www.haandbryg.dk. Vores lille bryggerklub kom til at hedde "Sacch" efter det latinske navn for gær saccharomyces.

Sacch Belgian Wit
Sacch Jul 2005
Sacch Coffee Stout
Sacch Belgian Wit Amarillo
Sacch Jul 2006

Fotos fra brygningen af vores Sacch Belgian Wit i juli 2005 kan ses her...

Foredrag

Har du lyst til at arrangere en tema-aften om øl eller få en interessant smagning med nogle af de øl, man normalt ikke lige smager, så kontakt mig. Med min erfaring fra tidligere foredrag, bryggerklubben Sacch og det frivillige arbejde for Den Gamle Bys bryggerlav, kan jeg næsten garantere en spændende, underholdende og ikke mindst munter aften.

Indholdet kunne være en eller flere af disse elementer:

  • Smagning af et antal forskellige øl - evt. udfra et tema
  • Bryggeprocessen (detaljeringsgrad kan aftales)
  • Øl og mad
  • Øllets historie
  • Øllets sprog
  • Glas og kunsten at vælge det rigtige
  • Hvad er ølskum?
  • Øl-quiz til sidst
  • osv. osv....
Prisen afhænger af varighed, tidspunkt, sted, antal øl i smagningen og deltagerantal, så kontakt mig venligst og vi finder en pris. Typisk vil et foredrag tage lidt over 2 timer og koste 1.500 kr. plus øllene.

Links

Om øl...
www.ale.dk
www.olakademiet.dk
Ølsmagningsark
Øl i smagningen

Hjemmebrygning
www.haandbryg.dk
www.brygladen.dk
www.lundteknik.dk
Håndbryggeriet P

Butikker, Århus
SuperBest Vesterbro Torv
Løvbjerg, Trøjborg
Chas E, Ryesgade
Vinspecialisterne
Skjold Burne, Store Torv.

Ølbarer og pubber
Cockney, Maren Smeds g.
Ølmolevitten, Havnegade
Ris Ras, Mejlgade

Bryggerier
www.wintercoat.dk
www.aarhusbryghus.dk
www.broeckhouse.dk

www.carlsberg.dk
www.royalunibrew.com
www.inbev.com

Step by Step

1.Byg, hvede, havre og rug høstes
2.Kornet spirer i ca. 5 dage til grønmalt
3.Grønmalten tørres til forskellige typer af malt
4.Malten males og knuses
5.Malten mæskes med vand ved ca. 67 grader i 2 timer
6.Mæsken filtreres og bliver til urt
7.Restmæsken eftergydes evt. med mere vand
8.Urten koges med humle i tre stadier over 60-90 min. for at frigive humlens bitterhed, smag og aroma
9.Urten tilsættes ekstra klaring og evt. smagstilsætninger de sidste 15 min. af urtekogningen
10.Øllet køles ned
11.Gæren tilsættes
12.Gærer 5-6 dage og omstilkes til ny spand
13.Gærer videre i 1-2 uger
14.Øllet hældes på flasker eller fade
15.Lagres koldt 3-4 uger mere
16.Skål og glade dage!

Godt igang

Opskrifterne på Sacchs øl er meget detaljerede og ved at nærlæse dem, vil man kunne komme ret langt ad vejen mod et godt resultat. Dog er der et par fif, som altid er gode at rette sig efter:

  • Alt skal være pinligt rent. Rens udstyr i kaudisk soda og flasker/fade i iodophor (jodopløsning)
  • Hold mæske-temperaturen på ca. 67 grader. Her får du mest forgærbart maltsukker. Ved højere temperaturer, f.eks. 75 grader samler enzymerne sukkermolekylerne på længere strenge, så gæren har sværere ved at nedbryde det til alkohol efterfølgende. I forbindelse med at urten koges, vil enzymerne bliver slået ihjel (ca. ved 80 grader) og herefter bliver "sukkerbilledet" så at sige låst.
  • Urten skal op at koge. Det dræber bakterierne, låser enzymerne/sukkermolekylerne, klarer øllet og du får mest muligt humle ud.
  • Brug patentflasker 0,5 l. Det er bare nemmere!
  • Start gæringen op med mest muligt gær. Lav evt. en gærstarter to dage i forvejen, så du har mindst 0,5 liter gær pr. 40 liter øl. Gæringen får procenterne op og pH værdien ned. Godt til at slå bakterier ihjel.
  • For at undgå eksplosive øl kan du med fordel gære øllet i lufttætte spande i 2-3 uger. Husk at omstilke undervejs, så de døde gærceller sorteres fra og dermed ikke giver smag til øllet.
  • Begræns (over)forbruget af smagstilsætninger som f.eks. koriander, appelsinskaller, nelliker, kanel, lakrids osv. Lad gæren danne de estere (aromaer), som du ønsker at få frem i øllet.
  • Ønsker du klarer øl, kan du benytte "irish moss" eller "klar urt". Sidstnævnte er kemi uden smagsstoffer. Det tilsættes de sidste 15 min. af urte-kogningen.
  • Øl bliver bare bedre og mere harmonisk i smagen ved lagring koldt i 3-4 uger. Hav tålmodighed!
  • Brug en chiller til at køle urten ned hurtigt. Rør rundt og op og ned med chilleren for at køle det hurtigst muligt. En spand med 25 liter øl burde kunne køles ned til 30 grader på 30 min.
  • Når du har tappet /filtreret din mæsk første gang (så det nu er blevet til urt), er der stadig maltsukker i masken. Du kan få den ud ved at eftergyde med næsten kogende vand, lad det trække i 15-20 min. og filtrer så også denne mæsk ud til urt. I gamle dage ville denne anden mæskning blive til det "tynde" øl. Hvor mange liter vand, der skal eftergydes med afhænger af øltypen. Lettere og tyndere øltyper, som f.eks. pilsner kan godt klare flere liter vand, medens en god stærk belgier næsten ikke skal eftergydes. Prøv dig frem!
  • Øllets skum opstår fra såkaldte lipider. Lipider er fedstofproteiner, som kommer primært fra malten (humlens bittersoffer har også betydning). Lipiderne forbedrer deres skumdannende egenskaber i forbindelse med kogningen af urten. Da lipiderne er fedstoffer forklarer det også, hvorfor du skal holde øl og opvaskemiddel adskilt. Serverer du øl i glas med rester af opvaskemiddel vil det ødelægge skummet.
Sidder du med et spørgsmål, er du også velkommen til at kontakte mig...

Etiketter

Etiketter til egne øl er faktisk nemme at lave. Skriv dem ud på en farvelaserprinter, væd bagsiden af papiret i mælk. Mælken gør noget ved celluosen i papiret og nu kan papiret nemt klæbe på flaskerne og bliver naturligvis siddende, når mælken er tør efter en times tid.

Processen

brygprocessen
Her er mash tun (mæskekar) og lauter tun (sikar) samlet i samme enhed (sikaret).